Το Ινστιτούτο Συντηρητικής Πολιτικής δημοσιεύει το μελέτημα του συνεργαζόμενου ερευνητή του ΙΝΣΠΟΛ Δρ. Άγγελου Χρυσόγελου (βιογραφικό) με θέμα:
Η Εξόριστη Ιδεολογία
Γιατί η Δεξιά στην Ελλάδα δεν υιοθέτησε ποτέ τον συντηρητισμό;
Ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της κομματικής εκπροσώπησης της Δεξιάς τα τελευταία σαράντα χρόνια στην Ελλάδα είναι ότι ουδέποτε αποδέχτηκε την φύση της ως φορέα μιας ελληνικής συντηρητικής ιδεολογίας. Αντίθετα, η Δεξιά στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα η βασική κομματική της έκφραση, η Νέα Δημοκρατία, «περιπλανήθηκε» στο ιδεολογικό τοπίο, αναζητώντας ιδεολογική ταυτότητα και έκφραση σε διαφόρους –ισμούς εκτός από αυτόν που κατ’ εξοχήν θα περίμενε κανείς να υιοθετήσει. Παράλληλα, ενώ η Δεξιά σταδιακά αποσιώπησε ή και αποκήρυξε βασικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά που την συνέδεαν με την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα και τις παραδόσεις της, η ευρεία (κεντρο)Αριστερά υπέστη την αντίθετη μετάλλαξη, μετατρεπόμενη από μια ιδεολογικά περιχαρακωμένη κάστα σε έναν λαϊκό πολιτικό φορέα («κίνημα») μέσω του καθαρτηρίου του λαϊκισμού. Έτσι, η Δεξιά απώλεσε κάθε αναφορά στον λαϊκό της χαρακτήρα, καταλήγοντας ένας σχηματισμός ιδεολογικού μεταπρατισμού και πολιτικού διαχειριτισμού και χάνοντας κάθε ελπίδα πολιτικής και ιδεολογικής ηγεμονίας.
Το παρόν μελέτημα επιχειρεί να ιχνηλατήσει αυτήν την πορεία και εξέλιξη επικεντρωνόμενο στην κατ’ εξοχήν κομματική εκπροσώπηση της Δεξιάς παρατάξεως στην μεταπολιτευτική Ελλάδα: στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στην αναμάσηση άλλοτε του φιλελευθερισμού, άλλοτε του βενιζελισμού και άλλοτε της χριστιανοδημοκρατίας και στην κλιμακούμενη αλλοτρίωσή του από την εκπροσώπηση όσων ιδεών, αρχών και συντεταγμένων θα το καθιστούσαν πραγματικό εκπρόσωπο της ευρύτερης παράταξης δεξιότερα του πολιτικού κέντρου. Τώρα που το κόμμα αυτό έχει πλέον κλείσει ανεπίστρεπτα τον ιστορικό του κύκλο και έχει χάσει κάθε αξίωση ευμεγέθους παρουσίας στο πολιτικό τοπίο του μέλλοντος, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ως παράδειγμα προς αποφυγή και ως πηγή κατάδειξης της πορείας του μεταπρατισμού ως μηχανισμού παραγωγής ηττώμενης ιδεολογίας.
Το μελέτημα είναι διαθέσιμο σε μορφή PDF: