[PDF] Αρχείο Νίκου Ράπτη 2003-2014 (χωρίς διαλογή – 1.032 σελίδες)

Το Ινστιτούτο Συντηρητικής Πολιτικής (ΙΝΣΠΟΛ) δημοσιεύει το αρχείο αρθρογραφίας του Νίκου Ράπτη, κατ’ αρχάς χωρίς διαλογή. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση δεύτερης εκδοχή με όσα κείμενα έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το ΙΝΣΠΟΛ.

Διαβάστε το αρχείο σε μορφή PDF:

arheioraptianef

 

Τον Νοέμβριο του 2014, η ιστοσελίδα «Προοδευτική Πολιτική – ppol.gr», έπαψε να λειτουργεί. Το αρχείο πολλών χιλιάδων πρωτοτύπων άρθρων, συνεντεύξεων, μεταφράσεων από τον ξένο τύπο κλπ. που είχε σωρευθεί κατά την διάρκεια της ενδεκαετούς λειτουργίας του ιστοτόπου χάθηκε οριστικά.

 

Σημαντικό μέρος αυτού του αρχείου ήταν και η αρθρογραφία του ίδιου του δημιουργού και διαχειριστή του PPOL, Νίκου Ράπτη. Η αρθρογραφία αυτή είναι άξια διασώσεως και αρχειοθετήσεως για δύο κυρίως λόγους: αφ’ ενός, λόγω των ίδιων των πολιτικών ιδεών του Νίκου Ράπτη: της πολυετούς αναλύσεως της (τότε) «νέας μεταπολίτευσης», της εισαγωγής του προτάγματος της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης για την Ελλάδα σήμερα, της ενασχόλησης με το δημογραφικό πρόβλημα και το οικολογικό πρόβλημα ως εθνικό θέμα κλπ. κλπ. Αφ’ ετέρου, για την ιδιότυπη «πολιτική χρονογραφία» που συνιστά η παρακολούθηση, μέσα από άρθρα ενδεκαετίας, της πολιτικής διαδρομής του Νίκου Ράπτη: από την ανανεωτική αριστερά, τον εκσυγχρονισμό και το σημιτικό (ενίοτε και μετα-σημιτικό) ΠΑΣΟΚ στην πολιτική οικολογία και στο εγχείρημα ενός μετα-μεταπολιτευτικού «νέου κέντρου», καταλήγοντας σε θέσεις μάλλον συντηρητικά χριστιανοδημοκρατικές. (Εμείς στο ΙΝΣΠΟΛ προτιμούμε να το βλέπουμε ως μια… πολιτική διαδρομή μετανοίας). Πάντοτε όμως με ένα συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό πρόγραμμα/πρόταγμα, απλώς «είδεσι διηλλαγμένο». Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πεδίο συνέχειας μέσα στις ασυνέχειες, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν την αδιαπραγμάτευτη ανιδιοτέλεια του Νίκου Ράπτη, την οποία πιστοποιούμε όσοι τον γνωρίζουμε.

 

Το Ινστιτούτο Συντηρητικής Πολιτικής δημοσιεύει εδώ ολόκληρο το αρχείο αρθρογραφίας του Νίκου Ράπτη για την ενδεκαετία 2003-2014, όπως αυτό δημοσιεύθηκε στην «Προοδευτική Πολιτική» (με ελάχιστα άρθρα της δύσης του 2014 από την «Μεταρρύθμιση»). Φυσικά, δεν αποτελεί το σύνολο του υλικού αυτού πεδίο πρωτογενούς ενδιαφέροντος για το ΙΝΣΠΟΛ και τους τομείς μελέτης του—μάλιστα, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οι επικαιρικές θέσεις που εκφράζονται στην αρθρογραφία αυτή αποτελούν το αντιδιαμετρικώς αντίθετο από τις θέσεις του ΙΝΣΠΟΛ. Μολαταύτα, διασώζουμε κατ’ αρχάς ολόκληρο το υλικό με την επιθυμία και προοπτική να προβούμε, σε δεύτερο χρόνο, σε μια διαλογή του υλικού και σε μιαν έκδοση αποτελούμενη από το υλικό που κυρίως μας ενδιαφέρει—και τοποθετείται εν πολλοίς στα τελευταία έτη της εν λόγω αρθρογραφίας.

 

Ίσως αποτελεί μιαν ειρωνεία προξενούσα δόλιχο υπομειδίαμα το γεγονός πως το αρχείο μιας ιστοσελίδας με την επωνυμία «Προοδευτική Πολιτική» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον—ενδιαφέρον διάσωσης του αρχείου και μελέτης του—για το «Ινστιτούτο Συντηρητικής Πολιτικής». Αυτό όμως είναι μάλλον ένα από τα πιο ήπια δείγματα σουρεαλισμού στην ελληνική πολιτική ζωή, ή τέλος πάντων στις παρυφές της—οπότε, ας είναι…

Σωτήρης Μητραλέξης

 

Βιογραφικό Νίκου Ράπτη

Ο δρ Νίκος Ράπτης γεννήθηκε το 1963 στη Λωζάννη Ελβετίας. Σπούδασε Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο Ηράκλειο Κρήτης, το Μονπελιέ Γαλλίας και το ΑΠΘ, από όπου αναγορεύτηκε Διδάκτορας Παιδαγωγικής το 1991.. Από το 1985 εργάζεται διαρκώς ως εκπαιδευτικός σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης και σε ΑΕΙ. Δίδαξε Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου (1994-2000). Σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 συμμετείχε σε διάφορες κινήσεις του φιλοευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού χώρου. Από το 2002 ως το 2004 ήταν διευθυντής του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ). Το 2007-2009 πρωτοστάτησε στη «διακήρυξη της 24ης Ιουλίου» (2008) και στην ίδρυση του κόμματος Δημοκρατικοί (Ιανουάριος 2009). Το διάστημα 2009-2013 συμμετείχε στους Οικολόγους Πράσινους και εκλέχτηκε μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου τους. Το 2013-2014 συμμετείχε στη «διακήρυξη των 58» και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του κόμματος Ευρώπη Οικολογία (www.europe-ecology.gr). Από το 2003 ως το 2014 ήταν διαχειριστής της ιστοσελίδας Προοδευτική Πολιτική (ppol.gr).. Από μαθητής συμμετέχει σε διάφορες χριστιανικές κινήσεις. Υπήρξε μέλος των ΔΣ της SOS Ρατσισμός (1988-1992), της Κίνησης Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο (1996-2000), του Δικτύου για την Κεντροαριστερά (2000-2002). ʼΕπιστημονικά και πολιτικά του κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε πολλές εφημερίδες, περιοδικά, στο διαδίκτυο, σε πρακτικά συνεδρίων και σε συλλογικούς τόμους. Συμμετείχε κατά καιρούς στις Συντακτικές Επιτροπές πολλών περιοδικών (Εκπαιδευτική Κοινότητα, Νέα Πολιτική, Οικοτοπία κ.ά). Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ένα βιβλίο για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και ένα βοήθημα ιστορίας.

Advertisement

About inspol

Γεννήτρια πολιτικής σκέψης, αιτία πολιτικής πράξης. conservatives.gr
This entry was posted in έρευνες_δημοσιεύσεις. Bookmark the permalink.