Οι Μεταμορφώσεις των Δημοσκοπήσεων για τις Eκλογές της 25ης/1/2015

Το Ινστιτούτο Συντηρητικής Πολιτικής δημοσιεύει την μελέτη του υπευθύνου διοικήσεως πόρων του ΙΝΣΠΟΛ Κυριάκου Κωσταρέλου με θέμα:

 

Οι Μεταμορφώσεις των Δημοσκοπήσεων για τις Eκλογές της 25ης/1/2015 

 

Κατά τη λήξη της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, η Ελληνική Βουλή κλήθηκε να εκλέξει νέο ΠτΔ. Ακολούθησαν οι ψηφοφορίες της 17ης, της 24ης και της 29ης Δεκεμβρίου 2014. Στη τρίτη ψηφοφορία, με προτεινόμενο ΠτΔ από τον τότε κυβερνητικό συνδυασμό τον Σταύρο Δήμα, δεν κατορθώθηκε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών υπέρ του και, όπως ορίζει το Σύνταγμα, η Βουλή διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν εκλογές. Ωστόσο το σενάριο των εκλογών φαινόταν ιδιαίτερα πιθανό ήδη πριν από τις ψηφοφορίες για εκλογή ΠτΔ, λόγω της εμφανούς αδυναμίας—από τη πρώτη κιόλας ψηφοφορία—της Κυβέρνησης να συγκεντρώσει 180 ψήφους υπέρ του Σταύρου Δήμα. Ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου, διάφορες δημοσκοπικές-ερευνητικές εταιρείες πραγματοποιούσαν έρευνες «πολιτικής συγκυρίας», όχι δηλαδή απλές έρευνες προτίμησης ψήφου αλλά έρευνες συνολικής εκτίμησης του πολιτικού σκηνικού για τον εκάστοτε εντολοδόχο τους.

Με την παρούσα μελέτη θέλουμε να παρουσιάσουμε αναλυτικά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη προεκλογική περίοδο, από τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου του 2014 έως και την 23η Ιανουαρίου του 2015, να τα συγκρίνουμε πρώτα μεταξύ τους και ύστερα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το αν, κατά πόσο αποκλίνουν τα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων των τελευταίων δύο μηνών από το τελικό αποτέλεσμα. Για την πραγματοποίηση της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν 31 δημοσκοπήσεις εκλογικής συγκυρίας-προτίμησης ψήφου, 21 που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του ’15, 10 τον Δεκέμβριο του ’14 και ενδεικτικά χρησιμοποιήθηκε μια του Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Οι εταιρείες που πραγματοποίησαν τις έρευνες που χρησιμοποιήσαμε στην εργασία είναι: Public Issue, ALCO, Marc, Rass, Palmos Analysis, MRB και ΚΑΠΑ Research.

Τα πορίσματα όσων δημοσκοπήσεων των προαναφερθεισών δημοσκοπικών εταιρειών συγκεντρώθηκαν για τη παρούσα μελέτη αποκλίνουν σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Ωστόσο, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε ποιες από τις 31 δημοσκοπήσεις «έπεσαν μέσα» στις προβλέψεις τους για το κάθε κόμμα ξεχωριστά και για τα συνολικά αποτελέσματα.

*

Η μελέτη είναι διαθέσιμη σε μορφή PDF:

18_15_b_KostarelosEkloges-page-001

Advertisement

About inspol

Γεννήτρια πολιτικής σκέψης, αιτία πολιτικής πράξης. conservatives.gr
This entry was posted in έρευνες_δημοσιεύσεις. Bookmark the permalink.