του Ιωάννη Σ. Λάμπρου
Μόνιμη επωδός όσων επιθυμούν άμεση λύση του ζητήματος της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων είναι η εσωτερική αστάθεια της γειτονικής χώρας και ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης με συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή σε περίπτωση διαιώνισης του προβλήματος.
Το εν λόγω επιχείρημα έχει χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ και της Αλβανίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσει η Ελλάς καλείται να δείξει κατανόηση και να καταβάλει το κόστος ομαλοποίησης της αστάθειας γειτονικών κρατών. Η Αθήνα νουθετείται από συμμάχους ότι πρέπει να υποχωρεί τόσο απέναντι στην Άγκυρα λόγω υπέρτερης ισχύος της τελευταίας, όσο και απέναντι σε Τίρανα και Σκόπια λόγω αδυναμίας των τελευταίων και επίδειξης ανωτερότητας εκ μέρους μας! Σε κάθε περίπτωση υποχώρηση.
Και όλα αυτά απέναντι σε σύμμαχο με νεκρούς στην Κορέα και με το όνειδος της τουρκικής εισβολής της Κύπρου από τη «σύμμαχο» Τουρκία ανεξίτηλο. Σύμμαχος ο οποίος πολλάκις κατά το παρελθόν επέδειξε αφελή συμμαχική νομιμοφροσύνη ζημιώνοντας ίδια συμφέροντα όπως η θεώρηση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκική, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, για λόγους σταθερότητας της νοτιανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Πως θα επέλθει η σταθερότητα στη γειτονική χώρα με την απονομή του ονόματος Μακεδονία; Θα βελτιωθεί το σύστημα απονομής δικαιοσύνης; Θα βελτιωθεί η ποιότητα της δημοκρατίας; Θα εξαφανιστεί η εκτεταμένη διαφθορά; Θα παύσει η καχυποψία μεταξύ Σλάβων και Αλβανών όταν μάλιστα η απονομή του ονόματος Μακεδονία -με τη συναίνεση των Αθηνών πλέον- θα δικαιώσει τους Σλάβους και θα εντείνει τις προσπάθειες τους να προσδώσουν καθαρά «μακεδονικό» χαρακτήρα στη γειτονική χώρα υπονομεύοντας περαιτέρω την συνύπαρξη με το σύνοικο αλβανικό στοιχείο;
Οι δυτικοί σύμμαχοι της χώρας πρώτα συνετέλεσαν στην αποσταθεροποίηση της ΝΑ Ευρώπης ενισχύοντας τον ισλαμικό παράγοντα, εδώ και δύο δεκαετίες, και κατόπιν επιθυμούν ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα χριστιανικά κράτη που η δική τους πολιτική γέννησε. Παράλληλα, συνιστά χαριτωμένη ειρωνεία το γεγονός ότι οι σύμμαχοι πιέζουν την Αθήνα να αποδεχτεί πολιτικές της κομμουνιστικής ηγεσίας της άλλοτε Γιουγκοσλαβίας, 30 σχεδόν χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού…
Το παραπάνω άρθρο ( αρχικός τίτλος »Συμμαχική <<αλληλεγγύη>> και σταθερότητα» ) δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Δημοκρατία, το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018.