Το Ινστιτούτο

worlde1

Το ΙΝΣΠΟΛ – Ινστιτούτο Συντηρητικής Πολιτικής (Hellenic Conservative Policy Institute) είναι δεξαμενή σκέψης, ένωση προσώπων και αυτόνομος οργανισμός με σκοπό:

– την ενδυνάμωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα και την καταπολέμηση όσων την θέτουν εν κινδύνω είτε με την ευθεία αμφισβήτησή της δια λόγων ή πράξεων είτε με την διαφθορά και παρακμή της σε πελατειοκρατεία και κομματοκρατία φεουδαλικού τύπου.

– την προώθηση συντηρητικών αξιών, ιδεών, προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων στην ευρύτερη πολιτική παράταξη δεξιότερα του κέντρου και στην δημόσια σφαίρα, ώστε να εφαρμοστούν συγκεκριμένες θεσμικές λύσεις και να λάβουν χώρα οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία για την πραγματική πρόοδό της.

– την αρωγή στην αναγέννηση της ευρύτερης πολιτικής παράταξης δεξιότερα του κέντρου με αρχές, ιδέες, αξίες, προτάσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα απουσίαζαν από τα οικεία κόμματα, στερώντας την συντηρητική πλειοψηφία του ελληνικού λαού από την συνεπή πολιτική εκπροσώπησή της – την απολύτως αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Το Ινστιτούτο φιλοδοξεί να προσφέρει ιδέες, προτάσεις, λύσεις, ζυμώσεις. Και να πιέσει για την υιοθέτηση των ιδεών, την εφαρμογή των προτάσεων, την προώθηση των λύσεων, την άνοδο του ποιοτικού επιπέδου των ζυμώσεων. Δεν φιλοδοξεί να γεννήσει ένα ακόμα κόμμα: φιλοδοξεί να γεννήσει Πολιτική.

Το Ινστιτούτο δεν συσχετίζεται και δεν επιθυμεί να συσχετιστεί με τους σημερινούς κομματικούς σχηματισμούς. Το Ινστιτούτο δεν χρηματοδοτείται και δεν επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί από τους σημερινούς κομματικούς σχηματισμούς.

Μέχρι σήμερα, η στελέχωση του Ινστιτούτου αποτελείται από νέους ανθρώπους ηλικίας 20 έως 40 ετών, είτε σπουδαζόντων είτε δραστήριων στην αγορά εργασίας. Αποκλείονται από τις τάξεις του Ινστιτούτου όσοι διετέλεσαν υψηλόβαθμα και αμειβούμενα στελέχη της σημερινής κομματοκρατίας. Τα βιογραφικά σημειώματα των εταίρων και των συνεργαζομένων ερευνητών του ΙΝΣΠΟΛ βρίσκονται ανηρτημένα εδώ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

Ένα ινστιτούτο πολιτικής έρευνας δεν είναι κόμμα, πρόπλασμα κόμματος ή πολιτική ομάδα. Στοχεύουμε σε έναν χώρο πολιτικής έρευνας και εκπομπής ιδεών – μια γεννήτρια πολιτικής σκέψης και αιτία πολιτικής πράξης. Όχι τόσο σε δεξαμενή (έτοιμης) σκέψης, όσο σε παραγωγική μονάδα της, με στόχο την αναζωογόνηση της ευρύτερης παράταξης δεξιότερα του κέντρου και, συνακόλουθα, του πολιτικού συστήματος. Ο στόχος θα επιτευχθεί με τέσσερα κυρίως μέσα:

(α) Με εξειδικευμένες επιστημονικές έρευνες ακαδημαϊκών αξιώσεων. Με την δημοσίευση και προώθηση των πορισμάτων τους όχι εν είδει τελεσιδίκων απαντήσεων, αλλά συμπαγούς βάσης για συζήτηση.

(β) Με δημόσιες παρεμβάσεις – εκδηλώσεις – συζητήσεις για τρέχοντα ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

(γ) Με δωρεάν εκπαιδευτική δραστηριότητα, σεμινάρια και εργαστήρια/workshops μετεκπαίδευσης σε όλους τους συγγενείς με την πολιτική σκέψη και πράξη τομείς.

(δ) Με την δημοσίευση και αποστολή τοποθέτησης/γνώμης, ούτως ώστε να λειτουργήσει αυτή ως βάση μιας συζήτησης που ενίοτε λαμβάνει χώρα μόνον ελλειμματικά. Η τοποθέτηση/γνώμη φιλοδοξεί να ξεκινήσει μια συζήτηση, όχι να προδικάσει το συμπέρασμά της.

Μιλώντας για «χώρο πολιτικής έρευνας» αποσαφηνίζουμε ότι δεν διαθέτουμε τις απαντήσεις, αλλά μάλλον τις ερωτήσεις – τις χειραγωγούσες σε γόνιμη απάντηση. Ο φορέας είναι ανεξάρτητος από κομματικά σχήματα και φιλοδοξεί να περιλαμβάνει στην ζύμωσή του ανθρώπους με διαφορετικές μεταξύ τους πολιτικές στρατεύσεις σε δημοκρατικά κόμματα δεξιότερα του κέντρου. Είναι ακριβώς ο υπερκομματικός χαρακτήρας του ΙΝΣΠΟΛ που δεν αποκλείει ή αποτρέπει την επικοινωνία με τα κόμματα του «χώρου» (και επέκεινα), αλλά την καθιστά εφικτή.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

Το εκδοθέν υλικό και τα πορίσματα του Ινστιτούτου χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

Οι Δημοσιεύσεις στην τάξη Α περιλαμβάνουν μείζονες έρευνες άνω των 100 σελίδων, οι οποίες δημοσιεύονται διαδικτυακά και επιπροσθέτως κυκλοφορούν εντύπως στο εμπόριο από την σειρά ΙΝΣΠΟΛ των εκδόσεων manifesto.

Οι Δημοσιεύσεις στην τάξη Β αποτελούνται από αυτοτελείς ερευνητικές εργασίες μικρότερου μεγέθους, οι οποίες ενδέχεται να είναι συνιστώντα μέρη μιας μελλοντικής δημοσίευσης στην τάξη Α και δημοσιεύονται διαδικτυακώς με παράλληλη δυνατότητα έντυπης διάθεσής τους.

Οι Δημοσιεύσεις στην τάξη Γ περιλαμβάνουν μελετήματα σε επιμέρους πολιτικά, διαχειριστικά και ιδεολογικά ζητήματα.

Οι Δημοσιεύσεις στην τάξη Δ αποτελούνται από συντομότερα κείμενα πολιτικής τοποθέτησης.

Οι δημοσιεύσεις διακρίνονται από αύξοντα αριθμό εντός του έτους δημοσίευσής τους και από ένδειξη της τάξης στην οποία δημοσιεύονται.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s